5 produktów korzystnych dla serca

Złe nawyki żywieniowe są jednym z czynników negatywnie wpływających na pracę serca. Odpowiednia dieta jest ważnym krokiem w zapobieganiu chorobom kardiologicznym. Jakie produkty powinny się znaleźć w korzystnym dla serca menu?

Awokado

Ten wyjątkowo odżywczy owoc zawiera dużą dawkę zdrowego, roślinnego tłuszczu. Badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda dowodzą, że spożywanie 160 g awokado tygodniowo znacząco obniża ryzyko zawału i przewlekłych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Dlatego warto dodać kilka plasterków zielonego owocu do kanapek lub sałatek, aby w ten sposób zadbać o swoje serce.

Owsianka

Płatki owsiane są źródłem kwasu foliowego i potasu, a także zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Skutecznie zaspokajają głód na kilka godzin i mają dużo błonnika, są również produktem pomagającym w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Regularne spożywanie owsianki obniża poziom złego cholesterolu. Płatki, mleko lub sok i świeże owoce są dobrym wyborem na śniadanie, które będzie pozytywnie wpływało na prawidłową pracę serca.

Łosoś

Podobnie jak owsianka, jest produktem bogatym w tłuszcze, które powinny się znaleźć w diecie sprzyjającej prawidłowej pracy serca. Spożywanie łososia dwa razy w tygodniu pomaga w zmniejszeniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi, a tym samym zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób kardiologicznych. Dodatkowo witaminy B i D zawarte w tej tłustej rybie przyczyniają się do zapobiegania chorobie wieńcowej i arytmii.

Orzechy włoskie

Są źródłem kwasu alfa-linolenowego, błonnika i flawonoidów. Spożywanie orzechów włoskich obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi, korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacnia również serce i zapobiega problemom kardiologicznym. Zalecana przez dietetyków porcja orzechów włoskich wynosi 7 sztuk dziennie.

Oliwa z oliwek

Spożywanie zdrowych tłuszczy roślinnych jest niezbędne dla dobrego funkcjonowania serca. Do ich grona zalicza się oliwa z oliwek. Zawarta w niej oleaceina niweluje stany zapalne oraz w znacznym stopniu zapobiega zawałom serca. Najwięcej dobroczynnej substancji występuje w oliwie extra virgin, która dobrze komponuje się z sałatkami warzywnymi oraz jest odpowiednią bazą do sosów niewymagających podgrzewania.

Podsumowanie

Dieta może nie tylko zapobiec schorzeniom kardiologicznym, ale również odwrócić zaistniałe już zmiany w układzie sercowo-naczyniowym. Dlatego warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu przynajmniej niektóre z wyżej wymienionych produktów, a równocześnie ograniczyć spożycie czerwonego mięsa, margaryny i żywności zawierającej olej palmowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *