Dania mięsne cieszą się niezmiennie dużym zainteresowaniem. To baza kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Aby jednak urozmaicić tego typu dania, warto przygotować wyjątkowe sałatki, które nadadzą potrawie wyrazistości, a przy okazji staną się źródłem cennych witamin w diecie. Poznajmy zatem 5 ciekawych przepisów na sałatki do mięs.
Sałatka z kiełkami i szpinakiem
Potrzebne składniki: 100 g szpinaku baby, 2 duże garście pikantnych kiełków (na przykład gorczycy), kawałek (około 15 cm) ogórka gruntowego, pęczek szczypioru, oliwa z oliwek, sos balsamiczny (na przykład malinowy), sól, mielony pieprz czarny. Przygotowanie: ogórek umyjmy, nie obierajmy. Obieraczką do warzyw zetnijmy wzdłuż na wstążki. Szczypior opłuczmy, pokrójmy. Szczypior i ogórek wymieszajmy w misce ze szpinakiem baby i kiełkami. Oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym, skropmy oliwą i sosem balsamicznym. Podawajmy od razu.
Sałatka z roszponką i rzeżuchą
Potrzebne składniki: garść roszponki, 1/2 sałaty lodowej, 8 łyżek rzeżuchy, pęczek rzodkiewek, sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, jadalne kwiaty do dekoracji. Przygotowanie: sałatę lodową opłuczmy, osuszmy. Porwijmy na kawałki. Ułóżmy w salaterce. Rzodkiewki umyjmy. Większe pokrójmy w plasterki. Na sałatę wyłóżmy roszponkę, rzeżuchę i rzodkiewki. Ocet utrzyjmy z oliwą i niewielką ilością soli i mielonego pieprzu czarnego. Sosem skropmy sałatkę. Udekorujmy kwiatami.
Sałatka z serem feta
Potrzebne składniki: 3 jajka, 1/2 opakowania sera feta, 3 łyżki oliwy z oliwek, pęczek rzodkiewek, główka sałaty masłowej, 2 dymki, 1 łyżeczka octu winnego, oliwa z oliwek, sól, mielony pieprz czarny, czosnek granulowany. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo. Zalejmy zimną wodą, ostudźmy, obierzmy ze skorupek i pokrójmy w kostkę. Sałatę opłuczmy, osuszmy i porwijmy na mniejsze kawałki. Dymkę i rzodkiewki opłuczmy, osuszmy, drobno posiekajmy. Ser feta osuszmy z zalewy papierowym ręcznikiem, pokrójmy w małą kostkę. Składniki sałatki wymieszajmy. Z oliwy, octu i sporej szczypty czosnku granulowanego zróbmy sos. Polejmy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka z kukurydzą
Potrzebne składniki: opakowanie mieszanki sałat (około 150 g), 1/2 pęczka koperku, 2 małe pomidory, puszka kukurydzy, 2 duże jajka, oliwa z oliwek, sól, mielony pieprz biały. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, ostudźmy, obierzmy ze skorupek i pokrójmy w ćwiartki. Pomidory sparzmy wrzątkiem, obierzmy ze skórek i pokrójmy w ósemki. Osączmy na sitku kukurydzę z zalewy. Koperek opłuczmy, osuszmy papierowym ręcznikiem, drobno pokrójmy. Wszystkie składniki sałatki wymieszajmy w salaterce. Oprószmy niewielką ilością soli i mielonego pieprzu białego, skropmy oliwą.
Sałatka z boczkiem i mozzarellą
Potrzebne składniki: 1 sałata lodowa, 3 duże jajka, 160 g mozzarelli w kuleczkach, 1 zielona papryka, 55 g boczku, 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 6 łyżek octu winnego, 6 łyżek oleju rzepakowego, sól, mielony pieprz biały. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, obierzmy, pokrójmy w kostkę i usmażmy. Sałatę umyjmy, osuszmy i porwijmy na kawałki. Zieloną paprykę umyjmy, oczyśćmy, pokrójmy w paski. Składniki sałatki wymieszajmy, wyłóżmy na duży talerz. Skropmy sosem z musztardy utartej z octem i olejem, przyprawionym solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Posypmy usmażonym boczkiem.