5 sposobów na sałatki do mięs

Dania mięsne cieszą się niezmiennie dużym zainteresowaniem. To baza kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Aby jednak urozmaicić tego typu dania, warto przygotować wyjątkowe sałatki, które nadadzą potrawie wyrazistości, a przy okazji staną się źródłem cennych witamin w diecie. Poznajmy zatem 5 ciekawych przepisów na sałatki do mięs.

Sałatka z kiełkami i szpinakiem

Potrzebne składniki: 100 g szpinaku baby, 2 duże garście pikantnych kiełków (na przykład gorczycy), kawałek (około 15 cm) ogórka gruntowego, pęczek szczypioru, oliwa z oliwek, sos balsamiczny (na przykład malinowy), sól, mielony pieprz czarny. Przygotowanie: ogórek umyjmy, nie obierajmy. Obieraczką do warzyw zetnijmy wzdłuż na wstążki. Szczypior opłuczmy, pokrójmy. Szczypior i ogórek wymieszajmy w misce ze szpinakiem baby i kiełkami. Oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym, skropmy oliwą i sosem balsamicznym. Podawajmy od razu.

Sałatka z roszponką i rzeżuchą

Potrzebne składniki: garść roszponki, 1/2 sałaty lodowej, 8 łyżek rzeżuchy, pęczek rzodkiewek, sól, mielony pieprz czarny, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, jadalne kwiaty do dekoracji. Przygotowanie: sałatę lodową opłuczmy, osuszmy. Porwijmy na kawałki. Ułóżmy w salaterce. Rzodkiewki umyjmy. Większe pokrójmy w plasterki. Na sałatę wyłóżmy roszponkę, rzeżuchę i rzodkiewki. Ocet utrzyjmy z oliwą i niewielką ilością soli i mielonego pieprzu czarnego. Sosem skropmy sałatkę. Udekorujmy kwiatami.

Sałatka z serem feta

Potrzebne składniki: 3 jajka, 1/2 opakowania sera feta, 3 łyżki oliwy z oliwek, pęczek rzodkiewek, główka sałaty masłowej, 2 dymki, 1 łyżeczka octu winnego, oliwa z oliwek, sól, mielony pieprz czarny, czosnek granulowany. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo. Zalejmy zimną wodą, ostudźmy, obierzmy ze skorupek i pokrójmy w kostkę. Sałatę opłuczmy, osuszmy i porwijmy na mniejsze kawałki. Dymkę i rzodkiewki opłuczmy, osuszmy, drobno posiekajmy. Ser feta osuszmy z zalewy papierowym ręcznikiem, pokrójmy w małą kostkę. Składniki sałatki wymieszajmy. Z oliwy, octu i sporej szczypty czosnku granulowanego zróbmy sos. Polejmy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka z kukurydzą

Potrzebne składniki: opakowanie mieszanki sałat (około 150 g), 1/2 pęczka koperku, 2 małe pomidory, puszka kukurydzy, 2 duże jajka, oliwa z oliwek, sól, mielony pieprz biały. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, ostudźmy, obierzmy ze skorupek i pokrójmy w ćwiartki. Pomidory sparzmy wrzątkiem, obierzmy ze skórek i pokrójmy w ósemki. Osączmy na sitku kukurydzę z zalewy. Koperek opłuczmy, osuszmy papierowym ręcznikiem, drobno pokrójmy. Wszystkie składniki sałatki wymieszajmy w salaterce. Oprószmy niewielką ilością soli i mielonego pieprzu białego, skropmy oliwą.

Sałatka z boczkiem i mozzarellą

Potrzebne składniki: 1 sałata lodowa, 3 duże jajka, 160 g mozzarelli w kuleczkach, 1 zielona papryka, 55 g boczku, 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 6 łyżek octu winnego, 6 łyżek oleju rzepakowego, sól, mielony pieprz biały. Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, obierzmy, pokrójmy w kostkę i usmażmy. Sałatę umyjmy, osuszmy i porwijmy na kawałki. Zieloną paprykę umyjmy, oczyśćmy, pokrójmy w paski. Składniki sałatki wymieszajmy, wyłóżmy na duży talerz. Skropmy sosem z musztardy utartej z octem i olejem, przyprawionym solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Posypmy usmażonym boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *