Oliwa z oliwek to obligatoryjny produkt w każdej kuchni bez wyjątku. Dodaje ona potrawom wyjątkowego smaku i sprawia, że stają się one jeszcze atrakcyjniejsze i smaczniejsze. Oliwa z oliwek jest jednak rekomendowana przez dietetyków nie tylko ze względu na walory smakowe. Jej mocną stroną jest bowiem także duża liczba właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że spożywanie tego produktu przynosi wiele wymiernych korzyści.
Co zawiera oliwa z oliwek?
Oliwa z oliwek jest bogata przede wszystkim w kwas oleinowy. Dlatego też korzystnie oddziałuje ona na osoby cierpiące na astmę oraz problemy z błoną śluzową nosa. Oliwa z oliwek jest również bogata w liczne witaminy. Jest ona świetnym źródłem witamin A, D, E oraz K, a ponadto zawiera wiele zdrowych kwasów tłuszczowych. Szczególnie istotnymi elementami jej składu są kwasy omega-3 oraz omega-6. Co istotne, oliwa z oliwek jest bardzo delikatnym produktem, który niemal nigdy nie powoduje reakcji alergicznych. Dlatego też jej regularne spożywanie jest powszechnie zalecane.
W jaki sposób oliwa z oliwek wpływa na nasze zdrowie?
Warto dowiedzieć się o więcej o zdrowotnych właściwościach oliwy z oliwek. Korzystnie oddziałuje przede wszystkim na stan układu sercowo-naczyniowego. Bardzo mocno niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy w przyszłości, a ponadto poprawia kondycję układu nerwowego oraz wzroku. Spożywanie dużych ilości oliwy z oliwek jest rekomendowane również dla osób zmagających się z kamicą żółciową, bądź owrzodzeniem żołądka. Oliwa nie tylko zmniejsza dolegliwości bólowe, ale również przyspiesza powrót do zdrowia. Produkt ten bardzo dobrze spisuje się również podczas walki z zaparciami, gdyż reguluje procesy trawienia i korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy. Jego ważną właściwością jest też opóźnianie naturalnych procesów starzenia. Regularne spożywanie diety śródziemnomorskiej sprawia bowiem, że walka o długowieczność jest o wiele prostsza.
Dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek?
Oliwę z oliwek warto spożywać nie tylko ze względu na jej charakterystyczny smak, ale również dlatego, że nie zawiera glutenu oraz soli. Dzięki temu może być spożywana nawet przez osoby zmagające się z zaawansowaną kamicą nerkową. Szczególnie często powinny po nią sięgać osoby chore na cukrzycę. Oliwa z oliwek ułatwia bowiem wyrównanie poziomu cukrów we krwi. Produkt ten należy także często podawać dzieciom. Oliwa z oliwek wpływa pozytywnie na wzrost kości u dzieci, co sprawia, że jej regularne spożywanie zwiększa prawdopodobieństwo tego, iż dziecko w przyszłości będzie wysokie.