W świecie niskotłuszczowej żywności często dostajemy komunikat, że każdy tłuszcz jest zły, ale tak nie jest. Wraz z węglowodanami i białkiem to trzeci główny element naszej diety. Co więcej, pełnowartościowe tłuszcze nie są dla nas szkodliwe, ale musimy wiedzieć, które powinniśmy spożywać. Warto również mieć świadomość, jak je prawidłowo przechowywać, aby nie zjełczały przed czasem.
Olej kokosowy
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i łatwy w przechowywaniu. Zamknięte pojemniki tego białego oleju, który czasem zastyga jako twarda masa przypominająca pastę, mogą przetrwać nawet kilka lat (podczas gdy większość tłuszczów zepsuje się w przeciągu jednego roku). Olej kokosowy jest świetnym źródłem kalorii i trójglicerydów. Te kwasy tłuszczowe mogą pomóc naszemu ciału spalać zbędny tłuszcz, dostarczają szybkiej energii mózgowi, podnoszą dobry cholesterol i wspierają serce.
Oliwa z oliwek extra virgin
Jest dość trwała i bardzo zdrowa. Nie tak trwała, jak olej kokosowy, ale nadal sprawdzi się do codziennego przygotowywania posiłków przez dłuższy czas. Można ją wykorzystywać na zimno, na przykład do sałatek, jak również do smażenia. Zarówno oliwa z oliwek, jak i olej kokosowy charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia 180°C.
Olej słonecznikowy
Nawet popularne płynne oleje roślinne mogą znaleźć się w naszym jadłospisie, o ile spożyjemy je w ciągu 6-12 miesięcy od zakupu. Przechowujmy wszystkie tłuszcze w najchłodniejszym i najciemniejszym miejscu, jakie mamy, aby zachowały jak najdłuższą trwałość. Olej słonecznikowy może być źródłem tłuszczy, jednak w ciągu miesiąca powinno się go spożywać mniej niż oleju kokosowego czy oliwy z oliwek.
Oleje najlepiej przechowywać w szczelnych butelkach z ciemnego szkła, w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Pamiętajmy, by nigdy nie stały w nasłonecznionym miejscu lub blisko grzejnika. Zadbajmy o dostarczenie sobie zdrowych tłuszczy każdego dnia, bo, paradoksalnie, mogą nam pomóc zrzucić niechciany tłuszcz. Spożywanie zdrowych tłuszczy jest korzystne dla naszego organizmu z kilku powodów. Po pierwsze, pełnowartościowe tłuszcze są niezbędnym składnikiem diety, dostarczającym energii i składników odżywczych. Po drugie, mogą wspomagać proces spalania tłuszczu, podnosząc poziom dobrego cholesterolu i wspierając zdrowie serca. Wreszcie, mogą przyczynić się do poprawy walorów smakowych wielu potraw i nadać im unikalnego charakteru. Przetestuj wybrane rodzaje olejów i wybierz ten, który najlepiej odpowiada Twoim oczekiwaniom.
Świetny artykuł. Naprawdę dobrze napisane. Wielu autorom wydaje się, że mają rzetelną wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale niestety tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Jestem pod wrażeniem. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często wpadał, aby poczytać nowe rzeczy.