Oliwa hiszpańska kontra włoska: Która jest lepsza dla Twojej kuchni?

Zarówno oliwa hiszpańska, jak i włoska cieszą się dużą popularnością w kuchniach – zarówno tych amatorskich, gdzie chodzi jedynie o dodanie nieco wyrazistości do wszelkiego rodzaju dań, jak i profesjonalnych, gdzie za pomocą oliwy można całkowicie odmieniać smak posiłków. Oto zalety obu rozwiązań i odpowiedź na pytanie, która oliwa jest lepsza do Twojej kuchni.

Oliwa hiszpańska – jakie są jej zalety?

Oliwa z oliwek z Hiszpanii jest cennym źródłem witamin oraz minerałów. Zawiera witaminy z grupy A, C, E, D oraz K. Oliwa hiszpańska nie jest jednak dobrym tłuszczem, by smażyć potrawy – przynajmniej nie głęboko oraz długo. W wysokich temperaturach oliwa z Hiszpanii niestety może stracić wartości odżywcze.

W samej Hiszpanii znajduje się ponad 200 odmian oliwek, z których wyciska się sok oliwny. W Hiszpanii szczególną popularnością cieszy się oliwa extra virgin, czyli tłoczona na zimno. Taka oliwa charakteryzuje się najwyższą jakością, ma niewielki poziom kwasowości i nie jest poddana żadnej obróbce chemicznej. Oliwa hiszpańska ze względu na swój delikatny smak świetnie nadaje się do zup, kremów z pomidorów, jako baza do różnych dań roślinnych, np. past, ale też dodatek do różnego typu warzyw lub sałatek.

W Hiszpanii znajduje się wiele ciekawych miejsc (np. Andaluzja), w których uprawiane są oliwki na oliwę. Co naprawdę ważne to fakt, że większość upraw miejscowych wyróżnia ekologiczność, zdrowe warunki oraz szacunek do ziemi, co przekłada się na pyszny smak i zdrowie.

Oliwa włoska – zalety i najważniejsze informacje

Włoska oliwa jest szczególnie ceniona w profesjonalnych kuchniach, ponieważ posiada apelację pochodzenia DOP, czyli Chronioną Nazwę Pochodzenia z danego rejonu, np. DOP Toskania. Ponadto włosi bardzo lubią chwalić się miejscowymi gatunkami oliwek i chętnie podkreślają ich pochodzenie na opakowaniach, co ułatwia wybór pysznej, nietestowanej dotąd oliwy.
Jednym z popularniejszych regionów, w którym produkuje się włoską, zdrową oliwę jest Apulia. Oliwa ta jest tłoczona z miejscowych odmian oliwek. Porównywalnie dobre są oliwy z Sycylii i Sardynii. Włosi, tak samo, jak Hiszpanie uwielbiają oliwy tłoczone na zimno. Są lekkostrawne, smaczne i bogate w witaminy oraz kwasy tłuszczowe.

Skąd są najlepsze oliwy? Kraje, których produkty warto przetestować

Trudno wyróżnić jedno miejsce, w którym można znaleźć najlepsze oliwy. Wiele krajów oferuje pyszne i zdrowe produkty. Warte wyróżnienia są jednak takie rejony jak wymienione wyżej: Włochy i Hiszpania, ale też Grecja (szczególnie Kreta) czy inne kraje basenu Morza Śródziemnego. Jeśli podczas przeglądania ofert sklepów kupujący będą kierować się oznaczeniem kwasowości, na pewno szybko znajdą pyszne oliwy (im niższe oprocentowanie, tym lepiej).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *