Oliwa z oliwek jako skarb śródziemnomorskiej kuchni: Inspirujące przepisy i wskazówki kulinarne

Naturalne tłuszcze roślinne są ważnym składnikiem diety, a do tych najcenniejszych zalicza się oliwę z oliwek. Jest ona często określana jako skarb kuchni śródziemnomorskiej. Jakie są tego przyczyny? Poznaj inspirujące przepisy i kilka wskazówek kulinarnych, jak najlepiej wykorzystać oliwę z oliwek przy przyrządzaniu posiłków.

Dlaczego oliwa z oliwek jest skarbem kuchni śródziemnomorskiej?

W rejonie Morza Śródziemnego tradycja wyrobu oliwy z oliwek sięga kilkudziesięciu wieków. Niemal tak samo długo jest ona używana do przygotowywania rozmaitych potraw. Jednak o jej wielkiej roli świadczą także takie cechy jak:

  • bogactwo składników odżywczych — nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy takich jak witamina E, polifenole,
  • doskonały smak i aromat, komponujące się świetnie z wieloma różnymi produktami,
  • właściwości pozwalające na użycie jako naturalnego konserwantu, do przetworów i marynat,
  • wszechstronność — do gotowania, pieczenia, smażenia, jako dodatek do sałatek, past i sosów,
  • różnorodność i wysoka jakość.

Tradycyjnie oliwa produkowana jest w rejonach największych upraw oliwek, we Włoszech, Grecji, Hiszpanii oraz Portugalii.

W jakich potrawach oliwa z oliwek odgrywa kluczową rolę?

Kulinarne inspiracje z oliwą z oliwek w roli głównej są bardzo różnorodne, podobnie jak urozmaicona potrafi być kuchnia śródziemnomorska. Często oliwa extra virgin, zimnotłoczona potrafi być dodatkiem niemal do wszystkiego, tak jak w Polsce pieprz i sól. Posmakuj śródziemnomorskich potraw na bazie oliwy:

  • dressingi do sałatek — w połączeniu ze świeżymi ziołami, octem balsamicznym oliwa z oliwek nadaje smak, aromat, a także sprzyja lepszemu wchłanianiu składników odżywczych,
  • makaron z oliwą, sos aglio e olio — czosnek i oliwa lub pomidorowy,
  • sosy i marynaty,
  • dip do chleba lub innego pieczywa,
  • grillowane warzywa z oliwą.

Warto zaznaczyć, że oliwa w wielu przypadkach nie tylko decyduje o znakomitym smaku i aromacie, ale również poprawia właściwości odżywcze dań.

Oliwa z oliwek — o tym warto pamiętać

Wśród wskazówek kulinarnych związanych z oliwą z oliwek należy wymienić przede wszystkim konieczność doboru produktu dobrej jakości. Najwięcej cennych składników można znaleźć w produktach z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowanych. Istotny jest również sposób użycia oliwy — ma ona niższą temperaturę dymienia niż na przykład olej rzepakowy, zatem nie jest dobra do smażenia w wysokich temperaturach, jej cenne składniki mogą wtedy ulegać degradacji. Oliwa przechowywana w lodówce może zmieniać stan skupienia, dlatego raczej trzyma się ją w temperaturze pokojowej, ale z dala od bezpośrednich źródeł ciepła i światła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *