Oliwa z oliwek w chorwackiej kuchni: Tradycyjne przepisy i zdrowotne korzyści

Pomimo że oliwa z oliwek to produkt, który kojarzy nam się przede wszystkim ze śródziemnomorską kuchnią, to w praktyce jest stosowana w wielu różnych krajach, które cenią jej walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Państwem, które szczególnie mocno docenia korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek, jest Chorwacja. Jest ona obligatoryjnym dodatkiem do większości popisowych bałkańskich dań.

Oliwa z oliwek w chorwackiej kuchni — do jakich dań jest dodawana?

Główną domeną oliwy z oliwek jest jej ponadprzeciętna wszechstronność oraz uniwersalność. Dzięki temu pasuje do wielu potraw, a jej dodanie sprawia, iż nabierają one zupełnie innego, jeszcze ciekawszego smaku. Najprostszym sposobem na użycie oliwy z oliwek w chorwackiej kuchni jest potraktowanie jej jako dipu do świeżego pieczywa. W połączeniu z chrupiącym bochenkiem chleba zachwyca ona swoim wyjątkowym smakiem i sprawia, że nawet najprostsze kanapki mogą być o wiele atrakcyjniejsze. Powszechne jest również wykorzystanie oliwy z oliwek w chorwackich sałatkach. Bardzo dobrze podkreśla ona smak warzyw, w efekcie czego każda sałatka staje się jeszcze pyszniejsza. Chorwaci lubią stosować ten produkt również w daniach rybnych. Bardzo dobrze łączy się przede wszystkim z doradą, jednakże pasuje również do sardynek, makreli oraz tuńczyka.

Oliwa z oliwek na chorwackiej pizzy — czy takie połączenie jest popularne?

Pomimo że pizza to danie kojarzące nam się przede wszystkim ze słoneczną Italią, to w rzeczywistości jest ono popularne niemal w każdym kraju europejskim. Chorwackie restauracje słyną z podawania wyśmienitych pizz, które nierzadko są wzbogacone o oliwę z oliwek. Produkt ten może być wykorzystywany nie tylko w Margaricie, ale również w popularnym poljičkim soparniku. Jest to rodzaj pieczonego placka, który jest nadziewany warzywami. Jego wyjątkowy smak jest determinowany zarówno przez czosnek, jak i przez oliwę z oliwek. Pod kątem smakowym przypomina on bardzo mocno tradycyjną włoską pizzę, jednak posiada mniejszą ilość składników. Nie oznacza to jednak, że jest mniej smaczny. Poljički soparnik jest prawdziwą wizytówką całej Chorwacji, a jego walory są na tyle liczne, że został wpisany na listę dziedzictwa kulturowego. Oliwa z oliwek pełni w nim jednak nie tylko funkcję smakową, ale również zdrowotną. Jej regularne spożywanie poprawia bowiem kondycję serca, układu pokarmowego, a także układu oddechowego, dzięki czemu jest ona rekomendowana dla wszystkich osób, bez względu na wiek czy płeć.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *