Sekrety oliwy extra virgin: Jak wybrać najlepszą?

Wysokiej jakości oliwa extra virgin stanowi idealne uzupełnienie wielu dań. Warto poznać sekrety tego rodzaju oliwy, a także dowiedzieć się, jak wybrać najlepszy produkt do zastosowań kulinarnych.

Kraj pochodzenia oliwy

Wśród najważniejszych aspektów związanych z wyborem najlepszej oliwy extra virgin można wskazać kraj pochodzenia. Smak i aromat oliwy, a także jej walory zdrowotne w dużej mierze zależne są od procesu produkcji, który powinien być realizowany w stu procentach w naturalny sposób oraz z zachowaniem wszystkich wymaganych procedur. Podczas wytwarzania oliwy extra virgin nie powinny być używane żadne dodatkowe substancje chemiczne, które mogą w negatywny sposób zmieniać smak oraz zapach produktu końcowego. Dlatego podczas zakupu oliwy powinno się zwracać uwagę zarówno na kraj pochodzenia oliwek, jak i kraj produkcji oliwy. Aktualnie uważa się, że najlepsze oliwy pochodzą z Włoch, a konkretniej z takich regionów, jak na przykład Apulia, Lombardia oraz Wenecja Euganejska. Oliwy extra virgin pochodzące z tych miejsc charakteryzują się oryginalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem.

Kolor i przechowywanie

Kolejną ważną kwestią podczas wyboru oliwy extra virgin jest kolor produktu oraz sposób jego przechowywania. Świeża oliwa powinna mieć kolor w odcieniach zielonego, który może być zarówno ciemny, jak i jasny. Jednak warto zwrócić uwagę na fakt, że kolor oliwy zależny jest także od rodzaju oliwek, a także stopnia ich dojrzałości. Oliwa zdatna jest do spożycia przez mniej więcej dwa lata od daty jej wytłoczenia. Dlatego podczas zakupu oliwy extra virgin powinno się sprawdzić zarówno datę tłoczenia, jak i termin przydatności do spożycia. Dzięki temu ma się gwarancję zakupu świeżego produktu. Oprócz koloru oliwy i terminu jej przydatności warto wziąć pod uwagę także rodzaj opakowania, w którym znajduje się oliwa. Najlepszym wyborem będzie produkt w ciemnej, szklanej butelce, która będzie ograniczała jego utlenianie. Warto unikać natomiast kupowania oliwy w plastikowych butelkach, ponieważ w takim przypadku szybciej traci ona swoje korzystne właściwości.

Smak i przeznaczenie kulinarne

Smak oliwy extra virgin oraz jej przeznaczenie kulinarne również są niezwykle istotne podczas wyboru odpowiedniego produktu. Na dostępnych w sprzedaży opakowaniach oliwy zazwyczaj znajdują się informacje na temat smaku oraz aromatu produktu, a także jego intensywności. Często podane jest również kulinarne przeznaczenie oliwy, czyli informacja, dzięki której możliwe będzie dopasowanie produktu do wybranych zastosowań w kuchni. Wybór odpowiedniego smaku oraz aromatu oliwy umożliwia dostosowanie wyrobu ściśle do indywidualnych preferencji konsumenta, co jest niezwykle istotne podczas przygotowywania potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *