Są na Korfu wszędzie tam, gdzie tylko kończy się zabudowa miast i miasteczek. Niektóre jeszcze niepozorne, z niewielką koroną, inne — kilkusetletnie, z dorodnymi, imponującymi pniami i dającymi cień gałęziami. Wszystkie, a jest ich około 4 miliony, są znakiem dobrobytu i zdrowia — drzewka oliwne.
Krótka historia drzewa oliwnego
Według mitologii roślinę tę ludzkość zawdzięcza bogini Atenie, która obdarowała nią mieszkańców Attyki. Natomiast na Korfu fascynacja drzewem oliwnym rozkwitła dzięki Wenecjanom, którzy w XVI wieku rozpoczęli tu sadzenie drzew na szeroką skalę, dając licznym rodzinom źródło utrzymania. Bardzo wiele oliwek przez wieki nie było przycinanych: tak miał doradzić mieszkańcom Korfu ich patron św. Spirydon. Co ciekawe, ścięcie czy spalenie oliwki (zgodnie z dawnym prawem) było karane wygnaniem lub konfiskatą części majątku.
Pochodzący z oliwek tłuszcz — oliwa dodaje potrawom smaku i podwyższa ich wartość odżywczą. Przez wieki był też źródłem światła, spalany w lampkach. Homer nazywał oliwę „złotym płynem”, a ojciec lekarzy Hipokrates – „wielką terapią”. Oliwa pasuje do wszystkich potraw i do każdego sposobu ich przygotowywania. Wiadomo, że zawarte w niej kwasy tłuszczowe zapobiegają chorobom układu krążenia i regulują ciśnienie tętnicze. Nic więc dziwnego, że przez wieki oliwa była podstawowym skarbem w spiżarni Korfu. Warzywa z jej dodatkiem stanowiły smaczny i pożywny posiłek, dlatego przez stulecia odgrywały tak ważną rolę w codziennej diecie greckiej rodziny, a dania mięsne nie zagrażały zdrowym posiłkom wegetariańskim.
Najpopularniejsze odmiany oliwek
Należy wiedzieć, że oliwkami z Korfu zachwycał się Lawrence Durell, nazywając je „smakiem dziewiczym”. Ich wartość odżywcza jest prawdopodobnie wyższa niż oliwy, gdyż (niepoddawane żadnym procesom przetwórczym) w pełni zachowują swe właściwości. Istnieje kilkaset gatunków oliwek. Najdroższy z nich to „kalamon” – czarna oliwka w kształcie łezki, podobno najsmaczniejsza i dająca najlepszą oliwę. Najbardziej popularna jest „amfisis” – duża, okrągła, miękka, najczęściej dostępna w sprzedaży. Specyficznym gatunkiem są „margeritki”, małe, twarde, trudne do zbierania, przeznaczone tylko do wyrobu oliwy. W sprzedaży możemy dostać oliwki czarne i zielone. Przeważnie należą one do tego samego gatunku, ale zielone są mniej dojrzałe.
Dlaczego warto sięgać po oliwki?
Oliwki są bogate w zdrowe tłuszcze, takie jak jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Spożywanie oliwek może pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, co z kolei może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Oliwki są również źródłem przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, które mogą pomagać w ochronie komórek przed uszkodzeniem wywoływanym przez wolne rodniki. Dodatkowo oliwki są również dobrym źródłem żelaza, wapnia, witaminy E i innych składników odżywczych, które mogą wspierać zdrowie ogólne i wzmacniać układ odpornościowy. To jedynie kilka argumentów, które zachęcają do sięgnięcia po oliwki. Poczuj odrobinę greckiego klimatu w swoim domu i wprowadź oliwki do codziennego jadłospisu.