Choć wiele osób stara się unikać tłuszczów, ich obecność w diecie jest niezbędna. Pamiętajmy, że bez tłuszczu w naszym organizmie nie może dojść do wielu procesów, które mają istotny wpływ na naszą formę i samopoczucie. Jak jeść tłuszcze, by zachować zdrowie? Kluczem do sukcesu jest wybór tłuszczów roślinnych, w których gronie miejsce szczególnie ważne zajmuje wysokiej jakości oliwa z oliwek. Dlaczego zdrowa dieta powinna uwzględniać jej obecność?
Właściwości oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny, w którym znajduje się wiele cennych da naszego zdrowia składników. Jednym z nich jest witamina E, która zwalcza wolne rodniki i stany zapalne. Oliwa z oliwek to również cenne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe, dzięki czemu dieta z jej udziałem pomaga nam skuteczniej chronić się przed złym cholesterolem, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej.
Oliwa z oliwek to moc zdrowia, a jednocześnie świetny smak. Ten tłuszcz roślinny sprawi, że nasze sałatki będą nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze. Oliwę możemy wykorzystać też podczas smażenia i duszenia, a każdy sposób wykorzystania tego tłuszczu może przynieść nam wiele kościści.
Oliwa z oliwek – czy warto po nią sięgać?
Oliwa z oliwek to jeden z tych tłuszczów roślinnych, które cieszą się wielkim powodzeniem wśród miłośników zdrowego stylu życia. Dlaczego warto postawić na ten tłuszcz? W jaki sposób dieta z takim dodatkiem będzie nas wspierać w walce o zdrowie?
Oliwa z oliwek to tłuszcz roślinny, który świetnie nadaje się do smażenia oraz do sałatek. Bez względu na to, w jaki sposób postanowimy go wykorzystać, możemy sporo zyskać. Dieta z oliwą jako częstym dodatkiem pomoże nam utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, a tym samym skuteczniej chronić się przed miażdżycą. Oliwa z oliwek jest też bardzo dobrym źródłem witaminy E, dzięki której możemy spowolnić proces starzenia się, walczyć ze stanami zapalnymi oraz minimalizować te problemy zdrowotne, za których rozwój odpowiedzialne są wolne rodniki. Oliwa jest też świetnym wsparciem dla naszego przewodu pokarmowego, a umiejętnie wykorzystana, pomoże nam w walce o utrzymanie go w dobrym stanie.
W jaki sposób możemy wykorzystać ten tłuszcz roślinny w swej diecie? Możliwości jest sporo. Zazwyczaj obecność oliwy z oliwek uwzględniają przepisy na pyszne dania śródziemnomorskie, w których tłuszcze roślinne zajmują niewiele miejsca. Oliwa z oliwek może się tu doskonale sprawdzić jako dodatek do dań z duszonymi warzywami w roli głównej, zwiększa też wartość odżywczą sałatek i surówek. Jeśli w porę zaczniemy korzystać z jej wsparcia, możemy sporo zyskać i skuteczniej wspierać swój organizm.